خشک کردن میوهها | معرفی تمامی روشهای مربوط به خشک کردن میوه
خشک کردن مواد غذایی مانند میوهها باعث افزایش ماندگاری آنها میشود. خشک کردن میوهها با کاهش رطوبت و آب مانع فساد میکرویی و گندیدگی آنها میشود.
کشورهایی مانند ایران، ترکیه، عراق و … قدمتی طولانی در خشک کردن میوهها دارند. میوه خشک در آجیل بسیار محبوب است و از یونان و دیگر کشورهای اروپایی گرفته تا امریکا و ایران طرفداران بسیاری دارد.
خشک کردن میوه در منزل به طور طبیعی و یا با استفاده از دستگاه مخصوص صورت میگیرد.
روشهای خشک کردن میوه در خانه
جایگزینی تنقلات خانگی با تنقلات بی فایده و مضر صنعتی موجب سلامت خانواده میشود. میوه خشک از تنقلاتی است که میتوانید در خانه تهیه کنید. شما در خانه به 3 روش قادر خواهید بود میوهها را خشک کنید. این روشها عبارتند از: نور خورشید، فر و خشک کنهایی که در منزل قابل استفاده هستند.
شیوه طبیعی خشک کردن میوه بر اساس مراحل زیر است:
- میوهها باید به خوبی شست و شو و ضدعفونی شود.
- پس از پوست کندن میوهها، آنها را باید به صورت یکسان تکه تکه کرده.
- برای خشک کردن میوهها در هوای آزاد دمای بین 30 تا 60 درجه سانتی گراد نیاز است.
- برای خشک کردن از سینی یا بشقابهای آهنی و آلومینیومی استفاده نکنید. مناسب ترین جنس برای این کار استیل است.
- استفاده از دستگاه خشک کن و فر در منزل بهداشتی تر از نور خورشید و فضای آزاد است.
- درجه دستگاه را روی دمای 57 درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
- در صورت استفاده از فر آن را روی 54 تا 71 درجه سانتیگراد تنظیم کنید.

معایب خشک کردن میوهها با نور خورشید
نور خورشید انرژی رایگان و دردسترس برای همگان است. برای خشک کردن میوههایی مانند خرما، انگور و انجیر بیشتر استفاده میشود.
معایب استفاده از این روش
- نیاز به فضای مناسب و وسیع دارد.
- آلودگی ناشی از حشرات، دود، باران و … ممکن است، باعث کپک زدن میوهها شود.
- برای خشک شدن میوهها به آب و هوای مناسب احتیاج است زیرا در هر دمایی میوهها خشک نمیشوند.
- میزان قهوه ای شدن میوهها در این روش بیشتر است؛ زیرا زمان بیشتری برای خشک شدن میوهها لازم است.
چه زمانی میوهها خشک میشوند؟
میوهها باید به میزان مشخصی خشک شوند نه بیشتر. هنگامی که میوه حدود 20 در صد از رطوبت خود را داشته باشد، فرایند خشک شدن میوه به پایان رسیده است.
با چند راه کار ساده متوجه خواهید شد زمان خشک شدن میوه به پایان رسیده است. برای مثال زمانی که میوه را نصف میکنید، نباید در محل تکه شدن رطوبت خاصی وجود داشته باشد یا با فشار دادن میوه نباید رطوبتی از آن به بیرون بزند.
برگهها باید انعطاف پذیر باشند و هنگام فشرده شدن نباید به هم بچسبند. با توجه به اینکه میوهها چه در فضای باز و چه در درون خشک کن همگی در شرایط یکسانی قرار نداشته اند ممکن است در بعضی از آنها مقداری رطوبت باقی مانده باشد و با گذر زمان میوهها را دچار کپک کند.
برای جلوگیری از این مسئله بهتر است همه میوهها را پس از خشک شدن در ظرفی ریخته و به مدت 5 و 6 روز در آن را باز بگذارید و چند بار در روز محتویات ظرف را زیر و رو کنید تا آخرین قطره رطوبت از میوهها خارج شود.
در آخر چون ممکن است درون میوههایی که در فضای آزاد قرار داشته اند، حشرات یا تخم آنها باشد به مدت 2 روز در ظرف در بسته در فریزر قرارشان دهید تا آفات آنها از بین برود.
شرایط نگهداری میوه خشک
میوههای خشک به سرعت میتوانند رطوبت را از محیط جذب کنند و به محیط مناسبی برای رشد حشرات و کپکها تبدیل شوند؛ بنابراین سعی کنید میوههای خشک شده را در جای خشک و خنک، دور از گرما و رطوبت نگهداری کنید.
ظروف شیشه ای و پلاستیکی برای نگهداری میوه خشکها، جای مناسبی برای نگهداری آنها هستند البته تا زمانی که میوهها دارای گرما و حرارت باشند نباید در ظرف قرار گیرد. پس از آنکه به دمای عادی رسیدند آنها را بسته بندی کنید و در یخچال قرار دهید.