همه چیز در رابطه با آشپزخانه صنعتی
اکثر مردم با شنیدن نام آشپزخانههای صنعتی ناخودآگاه به یاد اجاقگازهای بزرگ، سرخکنها و دستورات سرآشپز برای حاضر شدن غذا میافتند؛ اما جالب است بدانید که آشپزخانه صنعتی بسیار فراتر از تجهیزات و پرسنل آن است.
آشپزخانههای موفق شامل بخشهای مختلفی هستند که بر اساس یک الگوی خاص طراحی شدهاند تا عملکردی بهتر و بازدهی بیشتری داشته باشند. در ادامه ما شما را با بخشهای مختلف آشپزخانه صنعتی آشنا میکنیم.

بخشهای یک آشپزخانه صنعتی
1– شستوشو
بخش شستشو در آشپزخانههای صنعتی شامل ماشینهای ظرفشویی، سینکهای شستشو و قفسههایی برای قرار دادن ظروف است. این بخش باید در نزدیکی ورودی آشپزخانه قرار بگیرد تا گارسونها بتوانند با سرعت عمل بیشتری ظروف کثیف را در این بخش بگذارند. قفسههای نگهداری ظروف تمیز نیز باید به راحتی در دسترس سرآشپزها قرار گیرند.
2- ذخیرهسازی و انبار
این منطقه به از سه بخش کلی ذخیرهسازی مواد غیر غذایی، ذخیرهسازی مواد غذایی خشک و بخش مواد غذایی سرد تشکیل میشود. بخش ذخیرهسازی مواد غیر غذایی شامل ظروف و محصولات یکبار مصرف و مواد شیمیایی و بهداشتی برای ظرفشویی و نظافت است.
به یاد داشته باشید که برای پیشگیری از مسمومیت و آلودگی باید مواد شوینده و شیمیایی را دور از مواد غذایی و ظروف آشپزخانه نگهداری کنید.
انبار مواد غذایی خشک شامل مواد غذایی فاسد نشدنی و مواد غذایی است که باید به سرعت استفاده شوند. در برخی از آشپزخانههای صنعتی از این بخش به عنوان مکانی برای حملونقل و دریافت اجناس خریداری شده استفاده میشود.
انبار مواد غذایی سرد نیز شامل هر نوع ماده غذایی است که باید در یخچال و فریزر قرار گیرد.
3- آمادهسازی غذا
آشپزخانههای صنعتی دارای بخشی مجزا برای شستن، برش دادن و مخلوط کردن مواد غذایی هستند که آمادهسازی مواد غذایی خام و دستهبندی غذاها در این بخش انجام میشود. قرار گرفتن این قسمت در نزدیکی انبار به آشپزها این امکان را میدهد که از مواد غذایی تازه استفاده کرده و به سرعت آنها را به بخش پختوپز منتقل کنند.
4- پختوپز غذا
این قسمت از آشپزخانه جایی است که غذاهای اصلی در آن آماده شده و مستقیماً به سالن رستوران میروند. بهتر است این منطقه در نزدیکی ورودی غذا به سالن قرار بگیرد. این بخش شامل اجاقهای گاز، فر، هود، سرخکن، گریل و سایر تجهیزات پختوپز است.
5- سرویس و خدمات
سرویس و خدمات آخرین بخش از آشپزخانههای صنعتی است. جایی که گارسونها غذاهای آمادهشده را از این بخش برداشته و به سمت مشتری میبرند.
برای کوتاه شدن زمان انتقال غذا و فاصله بین وعدههای غذایی بهتر است این بخش در مجاورت قسمت پختوپز قرار گیرد.
6- طراحی آشپزخانه صنعتی
هیچ فرمول مشخصی برای طراحی یک آشپزخانه صنعتی وجود ندارد. در تأسیس هر آشپزخانه و رستوران ایدههایی منحصر به فردی وجود دارد که همین ایدهها عملکرد رستورانها را از یکدیگر متفاوت میسازد؛ بنابراین در طراحی رستوران این شما هستید که تصمیم میگیرید و بر اساس تصمیمات شما اهداف و ایدهها رستوران برآورده میشوند.
7- بهداشت آشپزخانه
پس از تمام شدن کارهایی که برای طراحی و راهاندازی یک آشپزخانه صنعتی انجام میدهید موضوع مهم دیگری نیز وجود دارد و آن توجه به نکات و اصول مهم و مورد نظر وزارت بهداشت است.
هر کشور و هر منطقهای دارای کدهای بهداشت مخصوص خود است. به شما توصیه میکنیم قبل از شروع طراحی یک آشپزخانه صنعتی این کدها را بشناسید. در ضمن هر یک از تجهیزات و لوازم بکار برده شده در آشپزخانههای صنعتی دارای دستورالعملهای خاصی برای نصب و استفاده است که میبایست این نکات مهم را رعایت کنید.